Nový systematický přehled amerických vědců potvrdil: i malé množství alkoholu významně zvyšuje riziko vzniku řady nádorových onemocnění. Četnost a objem konzumace alkoholu přímo ovlivňuje pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu, jater, střev, ústní dutiny, hrtanu, jícnu a žaludku. Práce byla publikována v časopise Cancer Epidemiology.
Vědci analyzovali 62 prací, které zahrnovaly od několika desítek až po téměř 100 milionů účastníků. Zvláštní pozornost věnovali lidem s komorbiditami – obezitou, cukrovkou, chronickým onemocněním jater – které zvyšují zranitelnost vůči karcinogenním účinkům alkoholu. Jak autoři uvedli, těžké nebo pravidelné pití alkoholu významně zvyšuje riziko vzniku rakoviny, ale zvýšené riziko se projevuje i při mírném pití.
Určitou roli může hrát i druh nápoje. V samostatných studiích bylo bílé víno a pivo častěji spojováno se zvýšením výskytu některých druhů rakoviny, zatímco tvrdý alkohol takový vztah nevykazoval. Významné byly také rozdíly mezi pohlavími, přičemž u mužů bylo zvýšené riziko při častém pití a u žen při epizodickém pití. Kouření významně zvyšovalo účinky alkoholu.
Biologické mechanismy spojující alkohol s onkogenezí jsou dobře známy. Alkohol poškozuje DNA prostřednictvím acetaldehydu, narušuje imunitní systém, zvyšuje oxidační stres a mění hladiny hormonů. U chronických onemocnění se tyto procesy urychlují, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku a progrese nádorů.
Podle autorů by výsledky přehledu měly vést k přehodnocení preventivních opatření. Podle nich je zapotřebí přísnější omezení reklamy a prodeje alkoholu a také cílené programy pro zranitelné skupiny.

