Vědce překvapil vliv stravy na kvalitu spánku

K tomuto závěru dospěl klinický dietolog a výzkumník v oblasti výživy Raede Basiri. Práce byla publikována v časopise Frontiers in Nutrition.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí doporučuje, aby dospělí spali alespoň sedm hodin denně. Odborníci však odhadují, že 50 až 70 milionů Američanů trpí poruchami spánku, jako je nespavost nebo apnoe. Nová studie naznačuje, že u těchto poruch může hrát důležitou roli metabolické zdraví.

Analýza dat ukázala, že lidé s cukrovkou mají výrazně více problémů se spánkem než lidé s normální hladinou glukózy. Častěji si stěžují na potíže s usínáním, poruchy délky spánku a diagnostikované poruchy spánku. U lidí s prediabetem se projevily podobné trendy, i když byly méně závažné.

Dalším nečekaným výsledkem bylo, že přísná kontrola stravy a hladiny cukru v krvi u diabetiků byla často doprovázena poruchami spánku. To naznačuje, že důležité nejsou jen samotné hodnoty glykémie, ale také to, jaké potraviny ve stravě převažují.

Vědci zjistili, že spánek nejhůře ovlivňovala strava s nízkým obsahem bílkovin, zejména pokud byla kombinována s vysokým příjmem tuků. Takové stravovací návyky byly spojeny se špatnou kvalitou spánku bez ohledu na přítomnost diabetu. Nízkosacharidová a vysokotučná strava byla zároveň spojena s nižší pravděpodobností příliš krátkého spánku, a to jak u osob s diabetem, tak u těch, jejichž hladina cukru v krvi zůstala v normě.

Autoři článku upozorňují, že při vytváření doporučení pro zlepšení spánku je důležité brát v úvahu nejen denní režim a léčbu poruch spánku, ale také stav metabolismu sacharidů a stravovací návyky. Podle vědců může být individuální přístup ke stravě jedním z nástrojů ke zlepšení kvality spánku a celkového zdravotního stavu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život