Rusové byli varováni před rakovinotvornými potravinami

Systematická konzumace zpracovaného červeného masa, smažených potravin, soli a cukru může vyvolat vznik rakoviny, varovala v rozhovoru pro Lenta.ru Anna Brazhnikova, odbornice na výživu z Polyclinic.ru.

„Při dlouhodobé konzumaci může zpracované červené maso – klobásy, párky, slanina, šunka a uzené maso – vyvolat rakovinu tlustého střeva. A dokonce i čerstvé červené maso je považováno za provokatéra rakoviny tlustého střeva, – varoval lékař. – Neznamená to, že byste se měli těchto výrobků zcela vzdát, ale doporučuje se omezit jejich konzumaci na 350-500 gramů týdně“.

Jedním z nejsilnějších potravinových karcinogenů je podle Bražnikovové alkohol – jeho konzumace i v malých dávkách zvyšuje riziko rakoviny prsu, jater, jícnu, úst, hrdla a tlustého střeva.

Mezi karcinogeny, jak dodala odbornice na výživu, patří také vysoce zpracované potraviny obsahující nadbytek soli, cukru, dusitanů a transmastných kyselin.

„Vyhýbejte se pokrmům, ve kterých při smažení nebo pečení za vysokých teplot vzniká akrylamid. Jedná se například o chipsy, hranolky a další smažené brambory,“ vysvětlila odbornice. – Až 30-40 % případů rakoviny lze předejít změnou životního stylu a stravování. Toho lze dosáhnout zvýšením příjmu vlákniny ze zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin a luštěnin, omezením červeného masa, minimalizací nebo vyloučením alkoholu, kontrolou tělesné hmotnosti a snížením příjmu soli.

Lékař také doporučil vyhýbat se smažení jídla a raději volit vaření, pečení nebo dušení.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život